gemeente Amsterdam stopt samenwerking met kleine aanbieders in het nieuwe jaar

Helaas voor de inwoners van de gemeente Amsterdam stopt deze gemeente met ingang van 1 januari 2024 de samenwerking met de kleine jeugdhulp aanbieders, waaronder De Coach In Huis. Amsterdam gaat weer terug naar het contracteren van grote samenwerkingsverbanden. Dit zou efficiënter en goedkoper zijn. De Coach In Huis betreurt dit in mijn ogen onwijze besluit. Ik vind dat inwoners van Amsterdam zelf zouden moeten kunnen kiezen voor een jeugdhulp aanbieder waar ze een goed gevoel bij hebben, in plaats van beperkt te worden tot het in zee gaan met grote samenwerkingsverbanden, met alle nadelen van dien. Helaas betekent het besluit dat, wanneer je in Amsterdam woont, je met ingang van 31 januari 2024 niet meer terecht kunt bij De Coach In Huis.
In het overzicht onder “wat kost het?” vind je welke gemeentes de samenwerking met De Coach In Huis blijven vormgeven.

Kon je maar laten zien wat er gebeurt…

Wanneer je problemen ervaart met je kind moet je vaak eerst over een drempel heen om hulp te vragen. Maar áls je dan over die drempel heen bent wil je ook liefst een hulpverlener die er is op de momenten dat “het mis gaat”. De Coach In Huis biedt daarom Live Video Observatie voor het gezin aan. Wat is dat?

Denk aan de vele opvoedprogramma’s op tv zoals de Supernanny. Met onopvallende camera’s maken we een tijdje 24/7 beelden van wat er in het gezin gebeurt. Ouders kijken samen met hun gezinscoach over hun eigen schouder mee. Alleen dan zónder dat je met je privésituatie op televisie moet.
Is dat niet erg privé? Ja, je geeft jezelf helemaal bloot. Voelt dat niet erg kwetsbaar? Ja, beelden zijn eerlijk, ze vertellen precies wie je bent en wat je doet.
Waarom dan toch doen? Omdat met je eigen spiegel observeren van gedrag en gewoontes, zowel wat niet werkt als wel werkt, de beste manier is om helder te krijgen wat je eigenlijk doet. Zo ontdek je waar mogelijkheden liggen om de opvoeding weer de juiste kant op te krijgen. Dat geeft hoop. Wil je daar je privé niet voor bloot geven?

Meer weten? Is Live Video Observatie iets voor jullie gezin? Bel of mail De Coach In Huis

Opvoeden in tijden van Corona

De uitbraak van het corona virus en de drastische maatregelen om die te proberen te beteugelen betekenen voor veel gezinnen een flinke inspanning. Plotseling werk, opvoeding en school zien te combineren in één persoon, dat kan voelen als kunst- en vliegwerk! Maar niet alleen voor ons als ouders is dat een uitdaging, voor onze kinderen betekent het ook een flinke omschakeling. Wennen dus voor het hele gezin!
Soms kom je in deze roerige tijden in een negatieve cirkel terecht waar je gezin zelf niet meer uitkomt. Terwijl het echt kán om ook deze tijden positief door te komen. De Coach In Huis ondersteunt gezinnen in deze ingrijpende tijden van het corona virus om het weer goed te hebben met elkaar.
Anti verveel boekjes, dagschema’s, gesprekken met jullie hele gezin over wat deze tijd voor iedereen betekent; we bouwen met elkaar een plan zodat jullie gezin ook deze uitdaging goed doorkomt.
Nieuwsgierig wat De Coach In Huis voor jullie gezin kan betekenen om dat te bereiken? Bel of mail De Coach In Huis

Van dit mannengesprek smelten we


Van dit stukje waarin vader en zoon een goed gesprek hebben mogen we genieten hoor. Kijk en smelt 🙂 Wilde ik toch even delen zo vlak voor de zomervakantie.

Geweldloos verzet

Steeds meer ouders ervaren moeilijkheden bij de aanpak van ernstig probleemgedrag bij hun opgroeiende kinderen. Geweld, druggebruik, computermisbruik, schoolweigering, terugtrekken op de kamer, weglopen of suïcidedreigingen maken ouders wanhopig. Je probeert als ouder van alles om je kind tot ander gedrag te bewegen: overtuigen, toegeven, straffen, belonen, een oogje dicht knijpen, maar niets helpt. Sterker nog: jouw goed bedoelde aanpak werkt als olie op het vuur: je kind ontsteekt ervan in woede. Of jouw gebaar om weer in contact te komen wordt door je kind afgewezen. Daar sta je dan als ouder, met je handen in het haar, te koken van woede of over te lopen van machteloosheid.

Haim Omer, hoogleraar psychologie te Tel Aviv, ontwikkelt in de jaren ’90 het programma geweldloos verzet dat zich richt op het doorbreken van deze machteloosheid. Hij inspireert zich op de sociaal-politieke sfeer waar onder andere Mahatma Gandhi en Martin Luther King in hun strijd voor gelijkheid en rechtvaardigheid ‘geweldloos verzet’ prediken. In zijn benadering staat het welbevinden van de ouder centraal. Een intensief ondersteuningstraject moet ervoor zorgen dat ouders zich beter, sterker, meer ondersteund en beschermd voelen. Uitgangspunt is dat het lijden van het kind en zijn situatie niet zullen verbeteren als de situatie van de ouders niet verbetert. Ouders krijgen verschillende technieken aangereikt om te reageren op probleemgedrag. Er zijn twee basiscomponenten in de benadering van geweldloos verzet: het bieden van actieve weerstand tegen probleemgedrag, en het vermijden van escalatie. Ouders leren op een geweldloze manier weerstand te bieden zonder zich te laten meeslepen in een steeds groter wordend conflict. Ze leren duidelijk en strikt te reageren zonder ‘aanvallend’ te worden. De boodschap die ze aan hun kind geven is: ‘Wat je ook doet, wij gaan niet weg. Wij zijn je ouders. Het is onze plicht.

De Coach In Huis is de afgelopen maanden uitvoerig getraind in de methodiek Geweldloos verzet. Nieuwsgierig naar wat Geweldloos verzet kan betekenen voor jullie situatie? Bel of mail De Coach In Huis

De Coach In Huis nu ook vergoed in de regio Utrecht West

Voor gezinnen die een opvoedvraag hebben is er weer goed nieuws te melden:
Er is weer een regio bijgekomen die de coaching door De Coach In Huis vergoed. De Coach In Huis is vanaf 1 mei 2017 gecontracteerde zorg in de Regio Utrecht West.

Wat betekent dat?
De volgende gemeenten vallen onder de regio Utrecht West: De Ronde Venen, Montfoort, Oude Water, Stichtse Vecht en Woerden. Woon je in een van deze gemeenten dan wordt de coaching door De Coach In Huis voor jullie gezin vergoed door de gemeente.
Hoe? Ga langs bij de jeugdconsulenten van jouw gemeente. Die zijn te vinden bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), bij het Sociaal Team of bij het gemeentehuis. Geef aan dat je jeugdhulp nodig hebt, en dat je daarvoor aan de slag wilt met De Coach In Huis. De jeugdconsulent geeft een zogenaamde beschikking jeugdhulp af. Hiermee wordt de coaching gefinancierd. Er zijn voor jouw gezin geen kosten aan verbonden.
Ondertussen kun je al wel bellen of mailen met De Coach In Huis, om aan te geven dat je graag wilt starten met gezinscoaching. Wil je weten wat De Coach In Huis voor jullie gezin kan betekenen? Bel of mail met De Coach In Huis

Je kunt wel op je kop staan…

Over (leren) omgaan met frustratie

Als je wilt dat je kind frustratie leert verdragen, realiseer je dan dat jij als ouder z’n belangrijkste rolmodel bent. Ben jij regelmatig boos, kortaf, en niet te genieten als je je gefrustreerd voelt (bijvoorbeeld over het gedrag van je kind), wees je dan bewust dat je kind jou nauwkeurig volgt en als voorbeeld neemt…
Dus steeds als je kind het op z’n eigen manier zelf wil doen, en dat jou niet goed uitkomt omdat jij in een haastmodus zit, bedenk dan: ik kan nu gefrustreerd op m’n kop staan om te bereiken dat ie het op mijn manier en in mijn tempo doet… of ik mag even stilstaan, en genieten van dat ie z’n eigen manier doet en ontdekt. Je kind daar de tijd voor geven levert meestal meer op dan het doordrammen van jouw manier. Zo leer je je kind relaxed te reageren.

In coachingstrajecten van De Coach In Huis leren ouders vaak om hun tempo beter af te stemmen op de eigenheid van hun kind. Kleine aanpassingen aan je eigen ritme zorgen voor grote veranderingen in de sfeer in je gezin. Sta eens een half uurtje eerder op om wat meer tijd te hebben met de ochtendroutine, ga 5 minuten eerder de deur uit om je kind naar school te brengen, investeer 10 minuten meer tijd in het slaapritueel. En zie wat het effect is.

Nieuwsgierig wat jouw gezin met De Coach In Huis kan bereiken?
Check www.decoachinhuis.nl om te kijken hoe jouw gezin kan starten met een coachingstraject.

meer goed nieuws: ook Amsterdamse regio gaat voor De Coach In Huis

Vrijdag 27 januari 2017 ondertekende De Coach In Huis in het stadhuis van Amsterdam het contract specialistische jeugdhulp 2018. Wethouder Kukenheim van Gemeente Amsterdam feliciteerde namens de veertien samenwerkende gemeenten alle jeugdhulpaanbieders met deze mijlpaal. Klik op felicitaties van de wethouders van de regio Amsterdam voor een verslag.

Dit betekent dat gezinnen in de Amsterdamse regio per januari 2018 voor financiering van hun coachingstraject door De Coach in huis bij hun gemeente kunnen aankloppen. Goed nieuws!

Goed Nieuws: De Coach In Huis gecontracteerd in Gooi & Vechtstreek

Als er een schaap over de dam is volgen er meestal meer…

Het eerste blije schaap dat over de dam is wat betreft het financieren van de coaching door De Coach In Huis is de regio Gooi en Vechtstreek! En nu maar hopen dat er meer gemeenten dit goede voorbeeld volgen, zodat nog meer gezinnen de coaching zich kunnen veroorloven.

Hoe zat het ook al weer met die financiering van de coaching? 

De afgelopen maanden heeft De Coach In Huis met veel gemeenten in de omgeving gesprekken gevoerd zodat gezinnen de coaching door De Coach In Huis vergoed kunnen krijgen. Ik heb beloofd van me te laten horen als er positieve berichten zijn op dat gebied. Er is goed nieuws! De Coach In Huis is vanaf 1 januari 2017 gecontracteerde zorg in de Regio Gooi & Vechtstreek

Wat betekent dat?
De volgende gemeenten vallen onder de regio Gooi en Vechtstreek: Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren. Woon je in een van deze gemeenten dan wordt de coaching door De Coach In Huis voor jullie gezin vergoed door de gemeente.
Hoe? Ga langs bij de jeugdconsulenten van jouw gemeente. Die zijn te vinden bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), soms ook bij het wijkteam of bij het gemeentehuis. Geef aan dat je jeugdhulp nodig hebt, en dat je daarvoor aan de slag wilt met De Coach In Huis. De jeugdconsulent geeft een zogenaamde beschikking jeugdhulp af. Hiermee wordt de coaching gefinancierd. Er zijn voor jouw gezin geen kosten aan verbonden.
Ondertussen kun je al wel bellen of mailen met De Coach In Huis, om aan te geven dat je graag wilt starten met gezinscoaching. Wil je weten wat De Coach In Huis voor jullie gezin kan betekenen? Bel of mail met De Coach In Huis

Ben je écht toe aan vakantie na jullie vakantie?

De emmertjes en schepjes zijn ingepakt, de campingtafel kunnen we weer inruilen voor de gewone eettafel, de kinderen bijna weer naar school. Was de vakantie heerlijk? Of heb je na jullie vakantie pas écht behoefte aan vakantie?

Voor sommige gezinnen was de vakantie helemaal niet zo’n leuke tijd. Je vroeg je af hoe het toch komt dat jullie buren op de camping het wél steeds zo leuk hadden met hun kinderen. Terwijl het bij jouw gezin haast alleen maar strijd leek: dagelijks last van zeuren, ruzie, onmacht.

Gold voor jullie gezin? :
… mijn kind is de hele dag door druk, ik kan er niet meer tegen
… mijn kind bepaalt de regels in huis
… mijn kind wil geen nee horen

Heb je je in deze vakantie vertwijfeld afgevraagd wat je kunt doen om dat te veranderen?
Misschien is coaching dan wat voor jullie gezin. Daarmee kun je bouwen aan een fijner lopend gezin. Nieuwsgierig? Bel of mail voor een vrijblijvend kennismaking met:
De Coach In Huis / telefoon: 06-42676226 / @: anton@decoachinhuis.nl
voor meer info: www.decoachinhuis.nl